Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

A babakötvényről részletesen


Start-számlanyitás, szolgáltató váltás és ezek nyomtatványai, igazolásai


Frissítve: 2021-10-10 19:00:29 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

A gyermek adóigazolványának igénylése
első vissza  2 / 4 oldal  tovább

Tartalom:
 

Az adóhivatal alapesetben a gyermek lakóhelyére postai úton megküldi annak adóigazolványát. Amennyiben bármi ok miatt mégsem kapná meg ezt a szülő, vagy gyermeke korábban született, amikor ez a szabály még nem volt érvényben, úgy, a gyermek adóigazolványának kiadását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (a továbbiakban: NAV) lehet kérni. A térítésmentes adatlap a NAV ügyfélszolgálatain szerezhető be, vagy - rendelkezésre állása esetén - elérhető a NAV elektronikus programjából is. Az adatlapot a gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes NAV-igazgatósághoz kell benyújtani személyesen vagy postai úton.

A START-SZÁMLA AZONBAN ADÓIGAZOLVÁNY NÉLKÜL IS MEGNYITHATÓ
, vagyis a szülőnek nem szükséges ezzel fáradnia, amennyiben nem kapta meg a gyermek adókártyáját! A törvény értelmében a gyermek adóazonosító jelét a Start-számla megnyitásakor a szülő kérheti a Magyar Államkincstáron keresztül is! Érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

A továbbiakban megadjuk, hogy a szülőnek ennek ellenére hogyan lehet kérnie a Magyarországon megszületett, állandó lakhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú gyermek adóazonosító jelének kiadását, amennyiben mégis szeretné. Az adóazonosító jel - külön kérelem nélkül - hivatalból megképzésre kerül, ezt tehát a szülőnek nem kell kérnie, csupán a kiadását. Kezdetben, a legelső 2006-os évben a 0634/BABA nyomtatványon lehetett kérni ennek a kiadását, ha a szülő ezt be kívánta nyújtani a Start-számla pénzügyi szolgáltatónál történő megnyitásakor (tehát nem kívánt élni azzal a lehetőséggel, hogy azt - felhatalmazásával - a pénzügyi szolgáltató saját maga beszerezze). 2007-től már a XXT34 jelű"Adatlap" (ahol az XXT34-ben az XX az adott évszám utolsó két számjegye, pl. 2021-ben a 21T34-es) megnevezésű bizonylat szolgál az adóazonosító jellel rendelkező gyermek részére történő adóigazolvány kiadásához. A nyomtatvány 3. rovatában lévő négyzetbe - az adatlap kiállításának oka - "28" szám kerüljön beírásra.

A fentieket a Babakotveny.info portál szerkesztősége az adóhivatallal egyeztette!

A nyomtatvány vagy a NAV ügyfélszolgálatain (nyomtatványboltokban) szerezhető be, vagy elektronikusan az alábbi linkről telepíthető:
https://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html,
...telepítése után a XXT34 űrlapot kell telepíteni, melynek elérhetősége 2021-ben:
https://nav.gov.hu/data/cms538830/NAV_21T34.jnlp .
Ezt a letöltés után le is kell lefuttatni. Ezt követően az Általános Nyomtatványkitöltő keretprogram elindítása után (példának a 2009-ben alkalmazott 09T34-es űrlappal) az alábbi képernyőképek segíthetnek a nyomtatvány kitöltésében (a kitöltési sorrendet piros ellipszisekkel és számokkal jelöltük - változás esetén értelemszerűen kell eljárni):


Kattintson a képre a nagyobb változathoz


Kattintson a képre a nagyobb változathoz


Kattintson a képre a nagyobb változathoz


További információk a XXT34-es nyomtatványhoz a program aktív súgójával érhetők el, mely 2021-ben innen tölthető le:
https://nav.gov.hu/data/cms538831/NAV_doc_21T34.jnlp.

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a fentiekkel nem szükséges fáradni, mert a Start-számla adóigazolvány nélkül is megnyitható!

Háttérinformáció arról, hogy miért kell adóigazolvány a Start-számla megnyitásához: az életkezdési támogatás a központi költségvetésből finanszírozott juttatás. Ma annak a feltétele, hogy magánszemély a költségvetésből támogatást kaphasson az, hogy az NAV-nál bejelentkezzen, adóazonosító jelet kapjon. Ezt az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 9. §-a írja elő.
Költségvetési támogatás, jelen esetben életkezdési támogatás tehát csak akkor adható, ha a gyermek adóazonosító számmal rendelkezik (a fenti törvény 16 § (1) és (4) bekezdés). Ezt azonban a szülőnek nem kell külön kérnie. Az életkezdési támogatás folyósítását végző Magyar Államkincstár ugyanis a jogszabálynak megfelelően, a gyermek adatainak átvételét követően kéri és átveszi azt a NAV-tól.

első vissza  2 / 4 oldal  tovább

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses