Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

Babakötvény áttekintő - a lényeg, röviden


Frissítve: 2016-02-21 18:58:18 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

További általános információk
első vissza  2 / 2 oldal

Tartalom:
1. Alap információk
2. További általános információk

Figyelem: ha a kérdésére itt nem találja a választ, olvassa el A babakötvényről részletesen főmenüpontot, illetve ennek almenüpontjait is!

Babakötvényre jogosult minden 18 év alatti, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermek, de az állami támogatás csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel. Ha a Start-számla nyitási dátuma és a gyermek 18 éves születésnapja közötti idő kevesebb, mint 3 év, akkor csak a 3 év letelte után használható fel a Start-számlán összegyűlt összeg. (A szolgáltatóváltással nyitott számlára ez a szabály nem vonatkozik.) Addig a Magyar Államkincstár állampapírba fekteti a babakötvényt, vagy a gyermek szülei által 2012. október 1-ig kiválaszthatott bank, takarékszövetkezet, vagy befektetési szolgáltató, vagyis - ahogy mi hívjuk - pénzügyi szolgáltató, ahol a kincstár helyett kamatoztatható a babakötvény, 100%-ban garantált betétbe helyezi a befizetéseket és az állami támogatásokat, melyek még a pénzügyi szolgáltató csődje esetén sem veszhetnek el. Sőt, a szülők mindkét esetben be is fizethetnek a támogatás mellé, mely szintén kamatozik (mint fent írtuk, a Magyar Államkincstárnál 2008. január elsejétől van mód hozzátenni az állami támogatás összegéhez).

Ha Ön a gyermek születésekor nem tett semmit babakötvény ügyben, de később mégis szeretne Start-számlát nyitni, erre bármikor megvan a lehetősége. Szintén bármikor lehetséges a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltató váltás (2012. október 1-től már csak a Magyar Államkincstárhoz)

A babakötvény állami támogatása a gyermek 18 éves koráig nem vehető fel (ha a Start-számla megnyitása a gyermek 18. születésnapja előtt kevesebb, mint 3 évvel történt, akkor csak a 3 év lejárta után vehető fel, kivéve a szolgáltatóváltással megnyitott számlák esetében), utána pedig meghatározott célokra (azon belül szabadon) elkölthető. Ez vonatkozik a szülők vagy más támogatók által befizetett összegekre is.

A Start-számlán lévő követelés az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított termék, vagy állampapír esetén a magyar állam garantálja a kifizetést. A betétbiztosításról itt olvashat részletesen: http://www.oba.hu .

Amennyiben felkeltette érdeklődését e rövid összefoglaló, javasoljuk, hogy válasszon A babakötvényről részletesen főmenüpontunk almenüi közül, ahol részletesen megismertetjük az igénylés menetével, a babakötvényre és a mögötte lévő Start-számlára vonatkozó szabályokkal, számlanyitással kapcsolatos információkkal. Ha a pénzügyi konstrukciókra kíváncsi, javasoljuk, hogy olvassa el a Kiemelt ajánlatok Önnek és gyermekének főmenüpontot, vagy tanulmányozza a pénzügyi szolgáltatók (bankok, takarékszövetkezetek, befektetési szolgáltatók és kincstár) babakötvény mögötti Start-számla vezetésére vonatkozó kínálatát a Start-számlák a hitelintézeteknél főmenüpontunkban. A babakötvény lejáratkori felhasználhatósága menüpontban elolvashatja, hogy a lejáratot követően hogyan használható fel a babakötvény.

A Babakötvény fórum főmenüpontban megoszthatja véleményét a többi Olvasóval, illetve tájékozódhat a babakötvénnyel kapcsolatos véleményekről. A Babakötvény kalkulátor a Babakotveny.info portál olyan egyedülálló szolgáltatása, melynek segítségével kiszámíthatja, hogy a babakötvényből gyermeke 18 éves életkorában mekkora összeg vehető fel az Ön (vagy más) támogató befizetéseivel, vagy anélkül.

Ezen kívül további információkat, cikkeket, linkeket is találhat a Babakotveny.info portál főmenüjében.

Köszönjük érdeklődését!

Kellemes barangolást kívánnak Önnek a babakötvény portálon:

a Babakotveny.info portál üzemeltetői

 

Ajánljuk szíves figyelmébe!

A Babakotveny.info portált a Bankkártya.hu portál szerkesztősége üzemelteti. Amennyiben érdekli Önt a magyarországi, lakossági forint alapú bankszámla és bankkártya kínálat, valamint a kapcsolódó elektronikus szolgáltatások és megtakarítások, sok szeretettel várjuk a Bankkártya.hu portálon is, ahol bankkártya igénylésére is van lehetősége!
első vissza  2 / 2 oldal

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses