Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

A babakötvényről részletesen


A babakötvény lejáratkori felhasználhatósága


Frissítve: 2021-10-10 19:59:05 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

Annak érdekében, hogy ez a megtakarítás csak és kizárólag a fiatalok életkezdéséhez nyújthasson támogatást, szigorú szabályok írják elő, hogy csak a már nagykorú fiatal rendelkezhet a számlán szereplő összeg felhasználásáról. Természetesen dönthet úgy is, hogy későbbi céljai megvalósításához továbbra sem veszi fel, sőt még növeli is megtakarításai összegét, de ehhez már nem társulnak a 18 éves korig járó kedvezmények.

Amennyiben a gyermek úgy dönt, hogy a Start-számlán levő összeget fel szeretné venni, 18. életévének betöltése után bármikor megteheti, de ha a Start-számlát csak a gyermek 15. születésnapját követően nyitották meg, akkor legkorábban csak a számlanyitástól számított 3 év múlva. A szolgáltatóváltással nyitott számlára ez a szabály nem vonatkozik.

A kifizetést azonban a jogosult gyermeknek kérelmeznie kell.

A kifizetés határideje a kérelem benyújtásától számított 8 munkanap lehet és a kifizetés vonatkozhat pénztári vagy postai kifizetésre, illetőleg a számlatulajdonos megjelölt bankszámlaszámára történő átutalásra egyaránt.

A 18. születésnaptól az esetleg még járó következő évi állami támogatás megérkezéséig a pénzügyi szolgáltató a számlát zárolja, a kamatozás megszűnik és arra ettől kezdve befizetés sem érkezhet! A számlatulajdonos a Start-számlát természetesen az állami támogatás megérkezéséig is bármikor megszüntetheti és hozzájuthat az őt megillető összeghez, sőt lemondhat az utolsó évi befizetések után járó állami támogatásról, amellyel a számla megszűnik.

Bár az utolsó év szülői vagy egyéb magánszemélyek által tett befizetéseihez kapcsolódó, illetve az átmenetileg vagy tartósan nevelésbe vett gyermekek esetén automatikusan járó állami támogatás csak a következő év április elsejétől számított 8 munkanapon belül érhető el (pénztári, postai kifizetéssel, vagy átutalással), a 18. éves kor azonnali elérésekor igényelt kifizetéssel az ügyfélnek nem kell mondania az utolsó (kifizetéskori) naptári év alapján járó állami támogatásról, melynek mértéke legfeljebb 6.000 Ft, gyermekvédelmi kedvezmény esetén pedig legfeljebb 12.000 Ft, akkor, ha a számlát nem szünteti meg, csak felveszi a jogosult összeget! Ezt követően a következő év április elején az utolsó évben tett magánszemély általi befizetések után járó vagy a gyermekvédelmi kedvezmény még megérkezik a számlára, mely szintén felvehető. A számla ezután megszűnik.

Mivel a 18. születésnaptól az összeg a Start-számlán nem kamatozik tovább, ezért megéri a 18. születésnapot követően kivenni a követelést akkor, ha az április elejéig tartó időszakra más konstrukcióban kamatot/hozamot lehet elérni.
Ha az utolsó naptári évben nem történt befizetés, akkor nem jár állami támogatás, vagyis ebben az esetben a számlát meg lehet szüntetni a 18. születésnap betöltését követően, feltéve, hogy a Start-számlát a gyermek 15 éves kora előtt nyitották, különben a számlanyitástól kezdve 3 évet várni kell. A szolgáltatóváltással nyitott számlára ez a szabály nem vonatkozik.


A Start-számla az ügyfél nagykorúságával átalakítható az adott pénzügyi szolgáltató valamely nyilvános számlacsomagjává, ezzel változnak a kondíciók is, így a számláról történő kifizetés díja is!

Fontos tudni azt is, hogy a számlavezetési díjra vonatkozó, a jogszabályban meghatározott mértékig terjedő díjra vonatkozó korlát (a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb 1 százaléka évente) a gyermek 18. születésnapját követően már nem érvényes, így a díj akár nőhet is. Ugyanígy a 18. születésnap betöltését követő napon megszűnik a kamatozás is a kincstári életkezdési letéti számlán, ill. a más pénzügyi szolgáltatónál vezetett Start-számlán, és ettől kezdve a Start-számla követelésére a Hpt. és Tpt. rendelkezései válnak irányadóvá.

(Hpt.: a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény, Tpt.: tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény.)

A Start-számla, azaz a babakötvény lejáratkori összege bármilyen célra felhasználható, a korábbi korlátozás, miszerint csak tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, és a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése, jogszabályban meghatározott más cél (ezt - egyfajta kiskapunként – a törvényalkotók nyitva hagyták a babakötvény lejáratkori felhasználhatóságának későbbi bővíthetősége céljából) használható fel, törölték.

A gyermek 18. évéig a Start-számlán levő összeg nem fogadható el hitel, kölcsön fedezetéül, nem adható biztosítékul és nem vonható végrehajtás alá sem.

Az elsőként nyitott babakötvények - a 2021-ben érvényben lévő szabályok alapján - 2024. január elsején járnak le, de mivel az életkori korlátot 2012-ben eltörölték, és csupán annyi szabály maradt, hogy 15 év feletti Start-számlanyitáskor 3 éven belül nem lehet megszüntetni a Start-számlát (és ezzel felvenni a követelést), ezért legelőször elvi esetben 2015. október elsején járhatott le babakötvény abban a szélsőséges esetben, ha a 18 éves életkora előtt 1 nappal nyitotta a számláját a fiatal egyből az első lehetséges napon, 2012. október 1-jén.

Ajánljuk figyelmébe az alábbi oldalainkat:
Kiemelt ajánlatok
Start-számlák a hitelintézeteknél
Mennyit ad az állam és mellé mennyi pénz gyűjthető?
Kedvezmények
Babakötvény kalkulátor
Babakötvény lejáratkori felhasználhatósága
Jogszabályok
Nyomtatványok

A babakötvény törvényi háttere »

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses