Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

A babakötvényről részletesen


Kitekintő - egyéb babakötvényhez hasonló magyarországi önkormányzati életkezdési támogatások, valamint egy kis babakötvény történelem


Frissítve: 2021-10-10 20:06:52 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

A babakötvény nem új elképzelés. Liska Tibor már a hatvanas évek derekán kigondolt egy, a babakötvényhez hasonló rendszert, amelyről 1983-ban a The Economist című angol lapban is megjelent egy hosszú cikk. A Liska-modell általánosabb volt, a társadalmi újraelosztást célozta meg, s ennek érdekében minden embernek születésekor egy jókora összeget – mai árakon körülbelül tízmillió forintot – bocsátott volna ki, s ebből fedezte volna az illető egészségbiztosítását, képzését, sőt a nyugdíj első forrása is ez az összeg lett volna. A megmaradt részt pedig korlátozás nélkül bármire el lehetett volna költeni.

A rendszerváltás után a korábban bébikötvény néven emlegetett életkezdési támogatás meghonosítását Magyarországon elsőként Demszky Gábor főpolgármester vetette fel 2001 áprilisában. Demszky emlékeztetett arra, hogy a bébikötvény ötletét - amerikai kísérletek után - Tony Blair angol miniszterelnök kormányának liberális gazdaságpolitikusai dolgozták ki, s az bekerült a brit Munkáspárt 2001-es választási programjába. A szabad demokrata városvezető azt javasolta, hogy a brit fővárosban tervezett hasonló lépéssel párhuzamosan 2001. január elsejétől kezdve minden újszülött fővárosi állampolgár számára nyissanak zárolt bankszámlát százezer forint betéttel, amelyet 18 éves korban lehetne felvenni a kamatos kamatokkal együtt.
Az akkori számítások szerint mintegy 2 milliárd forintra lett volna szükség az induláshoz, mivel a fővárosban évente kevesebb mint 20 ezer gyermek született.

Az ellenzékben lévő SZDSZ hamarosan törvényjavaslatot készített, amellyel a bébikötvényt az egész országra kiterjesztette volna. A javaslatnak mintegy 10 milliárd forint költségvetési vonzata lett volna, ha azt elfogadják és 2002 januárjától bevezetik. Azonban az akkori szociális és családügyi miniszter, Harrach Péter kampányfogásnak nevezte és elutasította a javaslatot, amelyet az Országgyűlés illetékes bizottságában az akkori kormánytöbbség leszavazott, így az a törvényhozás napirendjére sem került.

A 2002-es kormányváltás után került elő ismét a bébikötvény: az Európa-terv kibővítéséről készített kormányzati javaslatban szerepelt, de ennél több szó nem is esett róla. Az elképzelést végül a Medgyessy-kormányt felváltó Gyurcsány-kabinet a Száz lépés programjára keresztelt kormányzati intézkedéssorozattal karolta fel ismét, gyakorlatilag pár hónappal a választások előtt.
Az MTI kormányzati forrásokból származó értesülések alapján 2005. november első vasárnapján írta meg, hogy még 2005-ben várható a bébikötvény bejelentése. Két nappal később a kormányszóvivő az egyik napilappal közölte, hogy annak összege a tervek szerint 50 ezer forint lesz. A szóvivő azt hangsúlyozta, hogy a 2006-os költségvetési javaslat már tartalmazza ennek a támogatási formának a fedezetét. A babakötvényre javasolt összeg végül 40 ezer forint lett.

Magyarországon az élve született gyermekek száma az új évezred első éveiben rendre 100 ezer alatt maradt, változása megtekinthető a KSH honlapján: https://www.ksh.hu/nepesseg-es-nepmozgalom.

EGYÉB, BABAKÖTVÉNYHEZ HASONLÓ, MAGYARORSZÁGI ÖNKORMÁNYZATI ÉLETKEZDÉSI TÁMOGATÁSOK

Magyarországon több önkormányzat is nyújt a babakötvényhez hasonlító vagy részben hasonlító támogatást. Az alábbiakban felsoroljuk ezeket.

Figyelem! Kérjük, ha van ismerete ilyenről bármelyik magyar településen, mely nem szerepel ebben a felsorolásban, vagy az itt látható adatok elavultak, juttassa el hozzánk a pontos adatokat az ellenőrizhető forrás pontos megjelölésével és felvesszük a listára! Köszönjük!

Budaörs

Minden 2005. december 31-e után született kisbaba részére, akinek valamelyik szülője a városban lakik, az önkormányzat 60 ezer forint egyszeri támogatást utal át a gyerek nevére szóló Start-számlára.

Esztergom

A leggyakoribb példák Esztergomot hozzák szóba. Az esztergomi Szent Miklós Alap, melynek támogatását a gyermekek 21 és 31 éves koruk között vehetik igénybe, nem alanyi jogon jár a helyi gyermekeknek. A jogosultnak és legalább a gyermek egyik szülőjének a gyermek 21 éves koráig Esztergom közigazgatási határán belül kell lakniuk mindvégig. A támogatás igénylésének további feltétele, hogy a gyermek 21 éves koráig megszerezze a középfokú végzettséget, vagy szakképesítését.
Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a gyermek megkaphatja a 21 évnyi támogatást, mely a születés évében 500 ezer forintot, további 20 évig pedig évi 50 ezer forintot jelent. Ez összesen másfél millió forint. (A támogatás nem kerül magán számlára, az önkormányzatnál marad). A bankbetét egy speciális állampapír hozamához kötve fialt évente mintegy 7 százalékot, mely – kamatos kamattal számítva – hozzájött a támogatáshoz, így a végső összeg – ezzel a hozammal számolva – több mint egymillió forinttal is több lehet (a teljes összeg így 2,5 millió forintot is meghaladhatja, persze 21 évre csak óvatosan érdemes hozamokat tervezni).
A támogatás csak esztergomi otthonteremtéshez vagy felsőoktatási tanulmányok finanszírozására használható fel, egyéb célokra nem vehető igénybe.
A városban az akkoriban ellenzéki szocialista vélemények gyakran bírálták a rendszert, mert szerintük a legkiszolgáltatottabbak, a nagyon alacsony társadalmi státusú családba születettek, az állami gondozottak, vagy például a szülők rendezetlen életvitele miatt a helyben vagy máshol született, de kiskorától végig Esztergomban a nagyszülőknél, rokonoknál nevelkedő gyermekek nem jogosultak a támogatásra.

Győr

Győrött jelentős lakhatási, illetve tanulmányi ösztöndíjat adnak a fiatal pároknak.

Szeged

Szegeden 800.000, illetve gyermekenként még 100.000 forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá 500.000 forint kamatmentes hitelt kapnak első lakásvásárlásukhoz a fiatal házasok. Ezzel azonnal másfél millió forinthoz jutnak. Ehhez mindössze három-öt éve kell a városban élniük. Kizáró ok az lehet, ha van már lakásuk, vagy vagyonuk.

Szolnok

Szolnokon jelentős lakhatási, illetve tanulmányi ösztöndíjat adnak a fiatal pároknak.

Kérjük, írja meg nekünk, ha az ÖN településének életkezdő támogatása hiányzik a listáról, vagy az pontatlan!


Ha Ön még nem olvasta, akkor az állami babakötvényre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban további fontos információkhoz juthat az Igényléssel kapcsolatos információk és a Start-számlanyitás, szolgáltató váltás és ezek nyomtatványai, igazolásai, illetve a Mennyit ad az állam és mellé mennyi pénz gyűjthető? fejezetekben is.

A állami babakötvényhez kapcsolódó Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatók ajánlatait a Kiemelt ajánlatok Önnek és gyermekének vagy a Start-számlák a hitelintézeteknél oldalon tekintheti meg.

Ha arra kíváncsi, hogy hogyan gyarapodhat a már megnyitott vagy megnyitni tervezett, állami babakötvényhez kapcsolódó Start-számlája, akkor válassza a Babakötvény kalkulátor oldalt!

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses